Pleione
Egy alkalmazás változócsillag észlelőknek

MENÜ

 

Itt a Pleione 3.0 alkalmazás!

 

 A Pleione 3.0 telepítése

 

A Pleione 3.0 telepítéskor nem veszi át a már meglévő adatokat. Tehát, ha már használtad a Pleione egyik régebbi verzióját, az újabb verzió telepítése előtt mentsd el (másold át egy másik könyvtárba) a saját adataidat: ’observer.dat’, ’instruments.dat’, ’observations.dat’, ’list.dat’, a biztonság kedvéért az összes jelentést (’Report’-ok) is – bár ezeket bármikor újra elkészíthetjük. A ’config.ini’ más adatokat is tartalmaz, ezért a korábbi verziók konfigurációs állománya nem használható.

A telepítés előtt a régebbi verziót el kell távolítani a ’Control Panel’ segítségével. Ekkor törlődnek az adatok, megmaradnak a térképek és azok a file-ok, amelyek nem a telepítéskor kerültek oda (pl. Tycho katalógus, jelentések). Az újabb verzió telpítése után másoljuk be a megfelelő mappákba a megfelelő file-okat, írjuk felül a telepítetteket a mentett adatokkal. Az ’observer.dat’ állományban módosítsuk a ‘#SOFTWARE=PLEIONE version 3.0 by Matyas Csukas’ sorban a verzió számot.

 

Megszűnt a legelső üzenőablak

 

A korábbi verzióknál megjelenő legelső üzenőablak – amely a listában szereplő változócsillagok számát közli – megszűnt. Helyette ez az adat a Pleione beköszönő ablakában olvasható.

 

AAVSO Bulletin használata

 

Az egyik legfontosabb újítás: ha a programunkban hosszú periódusú változócsillagok is szerepelnek (mira típusú vagy félszabályos), az AAVSO Bulletin alapján megjelenik az illető csillagok előrejelzése az első oszlopban.

Ennek három feltétele van: 1. Le kell tölteni és elmenteni *.html formátumban az AAVSO Bulletin-t; 2. Be kell állítani a ’File’ menűben a lementett AAVSO Bulletin útvonalát; 3. Az adott csillag szerepeljen az AAVSO Bulletin-ben. Példa gyanányt a telepítés után a ’C:\Program Files\PikeSoft\Pleione 3.0\Observer\’ könyvtárban található egy ilyen adatállomány.

Ha a fenti feltételek teljesülnek, a program újraindítása után, a csillag neve előtt, az első oszlopban megjelenik a változó három havi előrejelzése (az előző-, a jelenlegi és a következő hónapra). A ’+’  azt jelenti, hogy a csillag fényesebb mint 11,0 mg, a ’ ’ (szóköz) jelentése, hogy a változó 11,0 mg és 13,5 mg között van, míg a ’-’ jelentése hogy a csillag halványabb mint 13,5 mg. A  ’↑’ és ’↓’ nyilak azt jelzik, hogy a változó felszálló- illetve leszálló ágon van. Ha a ’MAX’ vagy a ’min’ rövidítéseket látjuk egy szám kíséretében, értelem szerűen a csillag maximumban vagy minimumban van az adott dátumon.

Ha a változócsillag nem található az AAVSO Bulletin-ben, az előrejelzés csak kérdőjeleket fog tartalmazni. Binokuláris változók esetében a kérdőjelek előtt ’+’ jel fog szerepelni, mivel a csillag minimumban is fényesebb mint 11,0 mg.

Az előrejelzett fényesség szerint szűrni is lehet a változókat, tetszés szerint kombinálva a fényesség tartományokat. Ezt a szűrőt más szűrőkkel együtt is használhatjuk (csillagképek és észlelt változók szúrője).

Ha akarjuk, csak a fényes változócsillagok fognak szerepelni a listán.

Pleione 3.0

 

Billentyűk használata

 

A korábbi verziókban csak az egeret használhattuk. A legújabb verzióban már billentyűket is használhatunk. Íme a főablak gyorsbillentyűinek listája:

-       ’A’ vagy ’a’ – váltás az AAVSO térképre

-       ’B’ vagy ’b’ – Bayer & Flamsteed jelölések ki/bekapcsolása a keresőtérképen

-       ’C’ vagy ’c’ – óra ki/bekapcsolása

-       ’D’ vagy ’d’ – mély ég objektumok ki/bekapcsolása a keresőtérképen

-       ’F’  vagy ’f’ – váltás a keresőtérképre

-       ’N’ vagy ’n’ – keresőtérkép tájolása, észak lesz fent

-       ’O’ vagy ’o’ – az ’Observation Recorder’ ablak megnyitása

-       ’R’ vagy ’r’ – lista frissítése

-       ’V’ vagy ’v’ – éjszakai mód ki/bekapcsolása

-       ’Z’ vagy ’z’ – keresőtérkép tájolása, a zenit lesz fent

-       ’+’ – határmagnitúdó növelése a keresőtérképen

-       ’-’ – határmagnitúdó csökkentése a keresőtérképen

-       ’*’ – keresőtérkép és AAVSO térkép nagyítása

-       ’/’ – keresőtérkép és AAVSO térkép kicsinyítése

 

A ’Observation Recorder’ ablak gyorsgyorsbillentyűi:

-       [enter] – észlelés bevitele (mintha az ’Add’ gombra kattintanánk), amennyiben a magnitúdó értékének beírása után, azaz ha a ’Mag’. szövegdobozon van a „fókusz”.

Ha a „fókusz” az ’Add’, ’Modify’ vagy ’Delete’ gombok valamelyikén van:

-       [enter] – bezárja az ablakot (mintha a ’Close’ gombra kattintanánk)

-       [ctrl] + [enter] – az utolsó észlelés módosítása (mintha a ’Modify’ gombra kattintanánk)

-       [backspace] vagy [delete] – az utolsó észlelés törlése (mintha a ’Delete’ gombra kattintanánk)

-       ’C’ vagy ’c’ – ’Clear variable star name from textbox’ opció ki/bekapcsolása

-       ’L’ vagy ’l’ – ’Clear variable star from list’ opció ki/bekapcsolása

-       ’U’  vagy ’u’ – ’Make variable star name UPPERCASE’ opció ki/bekapcsolása

 

Újítások a kereső térképpel kapcsolatban

 

Az egyik legszembeötlőbb újítás a horizont és az ún. „láthatatlan horizont” vonalának megrajzolása a kereső térképen, amennyiben a változócsillag a horizont közelében látható.

A másik fontos újdonság a kereső térkép szintjeinek beállítási lehetősége: megadhatjuk a különboző szintek látómezőjének méretét és határmagnitúdóját. Ehhez a ’Display’ menü ’Level Settings’ almenűjére kell kattintanunk. Ezek az értékek elmentésre kerülnek a program lezárásakor, ha azt akarjuk. Az aktuális látómező méretek a ‘Field of View’ billentyűkön láthatóak, míg a határmagnitúdó gyorstipként jelenik meg, ha az egér mutatóját az adott billentyű fölé húzzuk.

A Pleione 3.0-ban beállíthatjuk a keresőtérkép mezőcsillagainak maximális számát. Ez az érték is elmentődik a program lezárásakor, ha akarjuk. Amikor egy keresőtérkép generálódik, a program beolvassa a változó közelében levő csillagok adatait. Hogy milyen közel, vannak ezek a csillagok, azt a szintek beállított látómező méretei adják meg. Minél nagyobb a látómező, annál több csillag fog ide tartozni. Ez a szám függ a változó környezetétől is, hiszen a Tejút közelében sokkal több a mezőcsillag, mint a fősíktól távolabb. Ha a beolvasandó mezőcsillagok száma nagyobb mint a programban megadott mezőcsillagok maximális száma, a program a következő szintnek megfelelő látómező méretet fogja használni (ez így volt már a korábbi verziókban is). Ebből a szempontből az a célszerű, hogy a mezőcsillagok maximális száma minél nagyobb legyen. Ez viszont azzal jár, hogy a gyengébb teljesítményű számítógépeken a program futása lelassulhat. Ezért ebből a szempontból az az érdekünk, hogy ez a szám minél kisebb legyen. A korábbi verziókban ez a szám 50000 volt. A jelenlegi verzióban is ez a beállított alapérték, de a felhasználónak lehetősége van ezt megváltoztatni a ’Display’ menü ’Number of Stars on Finder Chart’ almenűjében.

A keresőtérképen is kiválaszthatunk egy másik változót, ha az egérrel rákattintunk. Ekkor generálódik a kiválasztott változócsillag keresőtérképe. Ha kattintás közben nyomva tartjuk a [shift] billentyűt, akkor kereső térkép helyett a csillag észlelő térképe jelenik meg.

Ha a szövegdobozt használjuk a változó kiválasztására ez pont fordítva működik, vagyis ha csak az [enter] billentyűt nyomjuk meg, a csillag észlelő térképe jelenik meg, míg [shift] + [enter] billentyűkkel a keresőtérkép generálódik.

Egy másik apró részlet: a kereső térkép generálása közben az egér mutatója átvált  várakozó módra, ugyanúgy mint a negatív észlelő térkép generálása esetén.

 

Táblázat aktualizálása

 

Ha a változócsillagot a szövegdobozban, vagy a kereső térképen választjuk ki, a táblázat a kívánt változocsillaghoz fog „ugrani”, szemben a korábbi verziókkal.

 

Egér használata az AAVSO-térképen

 

Amennyiben az AAVSO-térképet olyan nagyra nagyítjuk, hogy megjelennek a görgetősávok, az egérrel a térképre kattintva, az adott pont a térképzóna közepére ugrik –  amennyiben ez lehetséges.

 

Határmagnitúdó az észlelésekhez

Hogy csökkentsük az észlelések hibás rögzítésének valószínűségét be kell állítanunk egy határmagnitúdót, ami arra szolgál, hogy ne lehessen az adott értéknél halványabb észlelést rögzíteni. Ehhez az ’Observations’ menü ’Limit magnitude’ almenűjébe kell belépnünk. Ez az érték megjelenik az ’Observation Recorder’ ablakban is.

 

A Hold

 

A Hold fázisa immár grafikus módon is látható, a Hold egyéb adatai mellett.

A régebbi verziókban a Hold geocentrikus koordinátái voltak használva a kelés-, delelelés- és nyugvás időpontjának kiszámításához, valamint a kereső térképre is ez alapján lett berajzolva. A Pleione 3.0 már az égitest topocentrikus koordinátáit használja. Ehhez viszont szükség van az észlelőhely tengerszint feletti magasságára is, a földrajzi koordináták mellett. Ezt az észlelő adatai ablakban adhatjuk meg (’Observer’ menü > ’Settings...’ almenü > ’Location’ fül). Természetesen ez az adat is megjelenik a lista alatti adatok között.

 

A legújabb verzió letölthető innen.

Továbbra is várom az észrevételeket, hibabejelentéseket a csukas.matyas@gmail.com címre.

Derült eget!

 

Csukás Mátyás

 


 

Újdonságok a Pleione 2.0 alkalmazásban

 

A Pleione 2.0 telepítése 

 

A Pleione 2.0 telepítéskor nem veszi át a már meglévő adatokat. Tehát, ha már használtad a Pleione egyik régebbi verzióját, az újabb verzió telepítése előtt mentsd el (másold át egy másik könyvtárba) a saját adataidat: ’config.ini’, ’observer.dat’, ’instruments.dat’, ’observations.dat’, ’list.dat’, a biztonság kedvéért az összes jelentést (’Report’-ok) is – bár ezeket bármikor újra elkészíthetjük.

A telepítés előtt a régebbi verziót el kell távolítani a ’Control Panel’ segítségével. Ekkor törlődnek az adatok, megmaradnak a térképek és azok a file-ok, amelyek nem a telepítéskor kerültek oda (pl. Tycho katalógus, jelentések). Az újabb verzió telpítése után másoljuk be a megfelelő mappákba a megfelelő file-okat, írjuk felül a telepítetteket a mentett adatokkal.

 

Mély-ég objektumok megjelenítése a kereső térképen

 

A Pleione 2.0 verziója már használja a NGC katalógust, vagyis a kereső térképen feltünteti a látómezőben található mély-ég objektumokat is. Természetesen ezt a funkciót is ki/be lehet kapcsolni a ’Deep Sky ON/OFF’ gombbal, vagy a ’Display’ menü hasonló nevű pontjára kattintva. Nappali üzemmódban a mély-ég objektumok és ezek nevének színe beállítható.

Pleione 2.0

A NGC katalógus (’ngc2000.dat’) a ftp://cdsarc.u-strasbg.fr/pub/cats/VII/118/ oldalról tölthető le és a ’Catalogues’ könytárban található, a többi katalógus mellett. Szintén ide került a NGC objektumok megfelelő Messier jelölését tartalmazó adatállomány is (’ngcm.dat’), amely az előbb említett oldalon elérhető ’names.dat’ általam módosított változata.

 

A nyári időszámítás ellenőrzése

 

Az észlelő beállításaiban szerepel a nyári időszámitás használata/nem használata is. Ha ez eltér a számítógép operációs rendszerében lévőtől, akkor a program indításakor egy üzenet jelenik meg, amely figyelmeztet az eltérésre és alkalmat nyújt a módosításra.

 

A látható változócsillagok listájának szűrése

 

A Pleione 2.0-ben lehetőség van a látható változók listájának szűrésére.

Az egyik lehetőség a csillagkép szerinti szűrés. A ’Constellation’ lenyíló listában (combobox-ban) kiválsztjuk a kívánt csillagképet, aminek a hatására, csak az adott csillagképben levő csillagok jelennek meg a látható változók közül. A szűrés megszüntetéséhez az ’(all)’ (azaz mind) értéket kell választanunk.

Egy másik szűrési lehetőség az észlelt változók kiszűrése. Ha az észlelő listájában több hosszú periódusú változócsillag szerepel, amelyek közül már néhányat észlelt az előző napokban, akkor ezeket a változókat már nem szükséges újra észlelni. Viszont, ha nincsenek kitörölve a listából, szerepelni fognak a képernyőn. Tehát ezt a szűrőt alkalmazva, a látható változók listájában nem fognak szerelni azok a csillagok, amelyeket adott ’n’ napon belül észleltük. A napok számát (’n’) a lista felett található szövegdobozban adhatjuk meg.

Természetesen a két szűrőt egyszerre is használhatjuk.

 

Az AAVSO térképekkel kapcsolatban…

 

Ha egy változót kiválasztunk, megjelenik egy lista az elérhető AAVSO térképekről – ami az ’AAVSO_Charts’ mappában van. A Pleione korábbi verzióiban ez a lista csak egy elemet tartalmaz, ha létezik olyan paraméterű térkép, ami az ’AAVSO chart’ rádiógombokkal be van állítva. A Pleione 2.0-ban az összes térkép bekerül a listába az adott csillagról, és ha létezik az előbb említett beállításoknak megfelelő közöttük, akkor azt  meg is jeleníti.

Ha egy térképet először nézünk meg, a megjelenítés előtt elkészül a térkép éjszakai nézete. Ez egy pár másodpercet vesz igénybe. Ez nappali üzemmódban zavaró lehet. Ezért ezt a funkciót kikapcsolhatjuk. A ’Display’ menü ’Generate night view chart’ pontjára kattintva tehetjük ezt meg, illetve az ellenkezőjét.

 

A törlési üzenet státusza

 

Amikor egy változó törlődik a listáról (vagy mert nem akarjuk észlelni, vagy mert már észleltük) üzenetet kapunk róla. Ezt a funkciót kikapcsolhatjuk ha a ’Display’ menü ’Deleting Message’ pontjára kattintunk. Ez nem újdonság. Ami viszont újdonság, az az ,hogy ez a beállítás elmentődik és a Pleione következő futtatásakor is érvényes lesz.

 

Észlelések száma és egy új statisztikai adat

 

A Pleione 2.0 verziójában látható a térkép alatt a jobb alsó sarokban az aktuálisan végzett észlelések száma, amely eddig csak az ’Observations’ → ’Statistics’ → ’Current Session’ modullal volt elérhető.

Lezáráskor olvashatjuk a rögzített megfigyelések számát és hogy mennyi idő alatt végeztük el ezeket. Új adatként szerepel az átlagosan egy csillag megfigyelésére fordított idő percben megadva.

 

Az újabb verzió letölthető innen.

Továbbra is várom az észrevételeket, hibabejelentéseket a csukas.matyas@gmail.com címre.

Derült eget!

 

Csukás Mátyás


 

Újdonságok a Pleione 1.1 alkalmazásban

 

A Pleione 1.1 telepítése

 

A Pleione 1.1 telepítéskor nem veszi át a már meglévő adatokat. Tehát, ha már használtad a Pleione 1.0-t, az újabb verzió telepítése előtt mentsd el (másold át egy másik könyvtárba) a saját adataidat: ’config.ini’, ’observer.dat’, ’instruments.dat’, ’observations.dat’, ’list.dat’, a biztonság kedvéért az összes jelentést (’Report’-ok) is – bár ezeket bármikor újra elkészíthetjük. A telepítés előtt a régebbi verziót el kell távolítani a ’Control Panel’ segítségével. Ekkor törlődnek az adatok, megmaradnak a térképek és azok a file-ok, amelyek nem a telepítéskor kerültek oda (pl. Tycho katalógus, jelentések). Az újabb verzió telpítése után másoljuk be a megfelelő mappákba a megfelelő file-okat, írjuk felül a telepítetteket a mentett adatokkal.

 

Változócsillagok amelyek nincsenek a GCVS katalógusban

 

A Pleione 1.0 verziója csak azokat a változócsillagokat ismeri fel, amelyeket meglel a GCVS katalógusban. De mit tegyünk, ha megjelenik egy nóva, vagy szupernóva, amelyek csak később kerülnek a katalógusba? Vagy ha egy feltételezett változót (NSV) szeretnénk megfigyelni?

A Pleione 1.1 verziójában a legfontosabb fejlesztés az, hogy az észlelő listájába (a ’list.dat’ adatállományba) beírhatunk bármilyen változót, olyat is ami nem szerepel a GCVS katalógusban. Ilyen csillagok esetében a változó neve elé egy ’*’-t kell írnunk, majd meg kell adnunk a csillag koordinátáit és egyéb adatait. Az adatokat ’|’ jellel kell elválasztanunk egymástól és a sor végére is ez kell kerüljön. Például:

*N SGR 2012 NO. 4|18|20|27.26|-27|44|26.3|N|7.77|<17.0|peri|

*NSV 650|01|54|34.24|+68|09|04.4|IA:|6.9|7.7|peri|

A koordináták óra, perc, másodperc (a rektaszcenzió esetében), illetve fok, ívperc, ívmásodperc (a deklináció esetében) bontásban kerülnek beolvasásra. Minden érték közé ’|’ jel kerül, szóköz nélkül. A deklináció fok értékénél oda kell írni a ’+’ vagy ’–’ előjelet. Ezeket az adatokat muszály megadni, különben a software hibaüzenettel leáll. A többi adat informatív jellegű, csak a képernyőre lesz kiírva, nem kerülnek feldolgozásra. Ha nem tudjuk az adatokat, vagy hagyjuk üresen, vagy írjunk oda valamit. Az alábbi példában a minimum értéke helyén a ’–’ jel áll, a periódus helye nincs kitöltve (az előző példákban a ’peri’ szó állt):

*N SGR 2012 NO. 4|18|20|27.26|-27|44|26.3|N|7.77|-||

 

A frissítés jóváhagyása

 

A Pleione 1.0-ban a frissítés automatikusan történik (amennyiben az óra be van kapcsolva), a felhasználó minden frissítés előtt egy üzenetet kap, amelyet csak tudomásul vehet – az ’OK’ gombbal.

A Pleione 1.1-ben az ’OK’ gomb mellett már egy ’Cancel’ gomb is megjelenik. Ezzel lehetőségünk van a frissítés elutasítására, tehát a látható változók listája ugyan az marad változatlan adatokkal, de a frissítés órája újrakezdi a visszaszámlálást. Ez akkor lehet hasznos, ha épp megfigyelési adatokat viszünk be és nem akarjuk megszakítani a folyamatot.

 

Hibák javítása

 

Az eddig tapasztalt hibák javításra kerültek. Ezek az alábbiak:

A táblázat viselkedése: a Pleione 1.0-ban a táblázat hibásan viselkedett (nem azt a változót választotta ki, amelyre rákattintottunk), miután átrendeztük a fejléc valamelyik mezőjére kattintva, sorrendbe téve az adatokat, az illető oszlop alapján.

A észlelések böngészése hibásan működött (nem adott ki egyetlen adatot sem), ha az aktuálisan bevitt adatokat akartuk megtekinteni (’Observations’ → ’Viewing’ → ’Current Session’).

A böngészőben, ha a megjelenített észlelések statisztikai adataira voltunk kiváncsiak (’Viewing Observations’ → ’Statistics’), az ’Inner Sanctum’ érték mindig 0 (nulla) volt – hibásan számolta, azaz nem számolta meg ezeket az észleléseket.

 

Az újabb verzió letölthető innen.

Továbbra is várom az észrevételeket, hibabejelentéseket a csukas.matyas@gmail.com címre.

Derült eget!

 

Csukás Mátyás

 

Asztali nézet